Cintocs klimatnytta
Cintoc – i harmoni med EU:s cirkulära ekonomi och klimatmål
Biobaserad råvara ger cirkulära produkter som kan nyttjas tiofalt
Sverige och Norden leder den globala utvecklingen
De nordiska länderna har en unik möjlighet och ett globalt ansvar att förvalta det försprång vi har i utvecklingen av den cirkulära ekonomin. Vår utvecklade skogsindustri och vår återvinning av skogsråvara via olika returfibersystem är världsunik och är en av de globalt viktigaste krafterna för att motverka den globala uppvärmningen.
Den nya teknologi som utvecklats av Cintoc med stöd av EU gör det möjligt att öka bindningen av CO2 i den växande skogen, med upp till 20%. Den nya teknologins effekter frigör mer råvara, möjliggör fler skogsbaserade produkter och bidrar till en utveckling av det globala välståndet och bidrar därmed till en cirkulär ekonomi i symbios med naturen.
De 80 miljoner m3 som årligen skördas i våra skogar kan ökas till 120 miljoner m3. Med användning av biodiversiva skogsbruksmetoder kan den årliga skörden ökas ytterligare med upp till 20%, till 140 miljoner m3 per år.
Den ökade skogliga tillväxten leder till ökade upptag av CO2 ur atmosfären. Ökade upptag av CO2 i skogen, i kombination med utveckling av produkter baserade på förnybar bioråvara och etablerandet av cirkulära ekonomier är enligt samstämmig forskning den enda vägen för att möjliggöra de globala klimatmålen.
Svensk och nordisk industri har idag ett globalt försprång inom utvecklingen av cirkulär ekonomi baserad på biomassaråvaror och biomaterial och internationellt finns det ett växande intresse, där länder som Indien och Kina ökar sina investeringar kraftfullt i cirkulär ekonomi bland annat genom smarta biomaterialvärdekedjor. Därmed har Sverige en intressant potential i skogsbruket som via strategiska åtgärder kan omvandlas till stora exportmöjligheter för svenska företag.
Cintoc-teknologi i skogsbruket stärker den cirkulära hållbarheten för klimatet
Allt starkare drivkrafter mot den globala uppvärmningen och klimatsmartare cirkulära ekonomiska system innebär att unga träd blir allt mer ekonomiskt intressanta som råvara i den framväxande cirkulära biobaserade ekonomi som drivs av:
- de pågående globala klimatförändringarna och de politiska beslut som följt av dessa,
- ökad efterfrågan på biobaserade produkter,
- ökad konkurrens om högkvalitativ fiber, även för textiländamål,
- konkurrens om biobaserad energiråvara,
- ny teknologi som möjliggör effektivare produktion av produkter från biomassaråvara i form av fibrer, lignin och cellulosa,
- ökade investeringar i nya bioraffinaderier och pappersbruk som följd av efterfrågeökningen,
- och ökade investeringar i biobränslebaserade kraftvärmeverk.